21 Mayıs 2011 Cumartesi

Sıçrayan Fransız Sendromu??

“Sıçrayan Fransız Sendromu” (Jumping Frenchman) bir hastalıktır, bilim insanları hala üzerinde çalışıyor, fazla bir bulgu yok ve hala psikolojik mi, nörolojik bir hastalık olup olmadığı konusunda kesin karar verilememiş.

Bu rahatsızlığın temel belirtisi, herşeye karşı aşırı tepkidir. Tepki çoğunlukla irkilme, korkma şeklinde olmakta, hasta yerinden zıplamakta, bağırmaya başlamakta, kollarını şiddetli şekilde sallamakta, başı ve ayakları refleks olarak istem dışı titremekte, kelimeleri tekrarlamakta, düşmekte, yerlerde sürünmekte ve uzun bir süre sakinleşememektedir.







Bu sendroma sahip birinin beyniBu hastalık ilk olarak 1878 yılında George Miller Beard tafarından, Fransa’nın Maine kasabasında teşhis edilmiş, adı da buradan gelmektedir. Sıçrayan Fransız ani uyaranlara karşı ani bir tepki olarak gözlemlenmektedir. Bu anlarda hasta vücudunu kontrol edememekte. Mesela bazı örneklerde hasta aniden verilen bir emri istem dışı katiyen uygulamaktadır ve bu tür durumda sevdiklerine bile zarar verebilir, bazen bizim halk aramızda “tik” olarak adlandırdığımız tarzda birinin hareketlerini tekrar etme şeklinde görülebilir.

Ama en belirgin belirtiler yukarıda da dediğimiz gibi, ani suçrama, zıplama, ellerle ani hareketler yapma, aynı sözcüğü sürekli tekrarlama gibi kontrol dışı hareketlerdir.

Bu bir kalıtsal hastalıktır ve ailede varsa, nesillerde tekrarlayabilir, tedavisi yoktur ve ömür boyu bu hastalıkla yaşanır.

Kaynak:facebook

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

lütfen yorumunuzu buraya yazınız .