“Sıçrayan Fransız Sendromu” (Jumping Frenchman) bir hastalıktır, bilim insanları hala üzerinde çalışıyor, fazla bir bulgu yok ve hala psikolojik mi, nörolojik bir hastalık olup olmadığı konusunda kesin karar verilememiş.
Bu rahatsızlığın temel belirtisi, herşeye karşı aşırı tepkidir. Tepki çoğunlukla irkilme, korkma şeklinde olmakta, hasta yerinden zıplamakta, bağırmaya başlamakta, kollarını şiddetli şekilde sallamakta, başı ve ayakları refleks olarak istem dışı titremekte, kelimeleri tekrarlamakta, düşmekte, yerlerde sürünmekte ve uzun bir süre sakinleşememektedir.
Bu sendroma sahip birinin beyniBu hastalık ilk olarak 1878 yılında George Miller Beard tafarından, Fransa’nın Maine kasabasında teşhis edilmiş, adı da buradan gelmektedir. Sıçrayan Fransız ani uyaranlara karşı ani bir tepki olarak gözlemlenmektedir. Bu anlarda hasta vücudunu kontrol edememekte. Mesela bazı örneklerde hasta aniden verilen bir emri istem dışı katiyen uygulamaktadır ve bu tür durumda sevdiklerine bile zarar verebilir, bazen bizim halk aramızda “tik” olarak adlandırdığımız tarzda birinin hareketlerini tekrar etme şeklinde görülebilir.
Ama en belirgin belirtiler yukarıda da dediğimiz gibi, ani suçrama, zıplama, ellerle ani hareketler yapma, aynı sözcüğü sürekli tekrarlama gibi kontrol dışı hareketlerdir.
Bu bir kalıtsal hastalıktır ve ailede varsa, nesillerde tekrarlayabilir, tedavisi yoktur ve ömür boyu bu hastalıkla yaşanır.
Kaynak:facebook
"Bazı insanlar karanlık bir mağarada, doğdukları günden beri mağaranın kapısına arkaları dönük olarak oturmaya mahkumdurlar. Başlarını da arkaya çeviremeyen bu insanlar, mağaranın kapısından içeri giren ışığın aydınlattığı karşı duvarda, kapının önünden geçen başka insanların ve taşıdıkları şeylerin gölgelerini izlemektedirler. İçlerinden biri kurtulur ve dışarı çıkıp gölgelerin asıl kaynağını görür ve tekrar içeri girip gördüklerini anlatmaya başlar ama içerdekileri, duvarda gördüklerinin zâhiri olduğuna ve gerçeğin mağaranın dışında cereyan etmekte olduğuna inandırması imkansızdır." Eflatun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
lütfen yorumunuzu buraya yazınız .